Podsumowanie spotkania na temat Slow Food.

W sobotę 25-go listopada odbyło się drugie w tym roku spotkanie członków Ogólnopolskiego Klubu EkoEdukatora. Podczas spotkania naszymi gośćmi byli p. Renata Brząkała oraz p. Waldemar Kamiński ze stowarzyszenia Slow Food Warszawa.
W trakcie spotkania omawialiśmy czym jest ruch Slow Food oraz zapoznawaliśmy się z jego podstawowymi zasadami. Zaproszeni goście dzielili się swoim doświadczeniem oraz spostrzeżeniami dotyczącymi żywności, którą jemy. Poruszyliśmy również kwestię zmiany nawyków żywieniowych oraz dyskutowaliśmy nad tym, jak namówić dzieci do jedzenia warzyw. Nie zabrakło również gotowych pomysłów na lekcję o zdrowym żywieniu i zdrowych produktach. Ruch Slow Food to również minimalizacja generowanych odpadów, dlatego przypomnieliśmy sobie o selektywnej zbiórce odpadów oraz zapoznaliśmy się z nowym systemem segregacji, który obowiązuje od lipca tego roku.
Dużą niespodziankę przygotowali dla nas goście, którzy poczęstowali nas suszonymi nasionami polskiej fasoli z orzełkiem (tradycyjny polski produkt).
Mamy nadzieję, że od dziś wszyscy będziemy czerpać przyjemność z jedzenia, a przede wszystkim będą to dania wartościowe, zrobione wspólnie ze zdrowych produktów.

Wszystkim obecnym serdecznie dziękujemy za przybycie!

P.S. Jeżeli ktoś z Państwa chciałby, aby na następnym spotkaniu był poruszony konkretny temat: czekamy na propozycje pod tym postem. Autor tematu, który wybierzemy dostanie od nas niespodziankę na spotkaniu 😉

1zalozenia_zmiananawykow_regionalnepolskie

2zdrowowkuchni_przyjemnosczjedzenia

3lokalneproduktyskad_owocezdroweizdrowsze

4slowfoodagospodarkaodpadami

5podsumowanie

 

Prezentacja podczas spotkania OKEE Podsumowanie Slow Food Promocja fasoli z orzełkiem podczas OKEE Zdjęcie członków OKEE

Dodaj komentarz